pesti marini | nevertebrate | corali | pesti| plante de acvariu | acvariu | acvarii | pesti de acvariu | pesti acvariu | accesorii acvariu | aquascaping | decor acvariu | acvaristica

Acvaristica


De la aeronave la aquascaping

George Farmer – nascut in Marea Britanie, 31 ani, casatorit, doi copii, locuieste in Lincolnshire – o localitate rurala din Anglia. Profesia full-time – inginer de arme pentru aeronave in Royal Air Force. In timpul liber: scriitor, fotograf si aquascaper, colaborator permanent al revistei Practical Fishkeeping (PFK), cu o aparitie lunara de 1-3 articole si moderator al rubricii online “intreaba expertul”.

Detine o pozitie privilegiata in colaborarea cu firme de prestigiu in domeniul acvaristicii cum sunt: Tropica (plante de acvariu si fertilizanti) – betatester autorizat pentru produsele noi ale companiei, The Green Machine (vanzari echipamente si produse pentru aquascaping, dealer autorizat in UK pentru produsele ADA) – consultant de specialitate, etc.

Fost moderator pentru 5 forumuri online in domeniul aquascaping-ului, actualmente activ doar in doua dintre ele, co-fondator al UK Aquatic Plant Society (Socitatea Britanica de Plante Acvatice).

A inceput aquascapingul in urma cu 5 ani, cu un acvariu de 125 litri, gata echipat cu filtru, iluminare si incalzitor. Acvariul a fost populat la acea data cu plante non-acvatice care au murit in scurt timp iar algele le-au luat locul. Hotarat sa reuseasca, s-a apucat sa citeasca o serie de carti de acvaristica si o serie de articole online, avand totusi in vedere calitatea celor care le publicau. A inceput sa studieze despre Indexul Estimativ (IE), principiile fertilizarii si a continuat sa exerseze aceasta metoda cu o foarte mare reusita, folosind gama de fertilizanti de la Tropica. Unul din idolii sai in domeniu la acea data era faimosul Tom Bar.
Pe masura ce a devenit mai informat si mai experimentat ca si acvarist, hobby-ul sau a devenit ca o obsesie. A descoperit lucrarile lui Takashi Amano si a achizitionat toate lucrarile sale pe care le-a “consumat” din scoarta in scoarta de cateva ori. Acest lucru i-a schimbat intreaga filozofie despre acvaristica si a descoperit aquascapingul ca pe o forma de arta. Mai recent a devenit fotograf si a descoperit legatura dintre aquascaping si fotografie ca fiind indisolubila, in opinia lui George, Takashi Amano este maestrul absolut al ambelor ramuri.

 

A participat la International Aquatic Plant Layout Contest (IAPLC) organizata de Aqua Design Amano (ADA) si Aquatic Gardeners Association’s International Aquascaping Contest (AGA) in trei ocazii, cu lucrarile “Meadow Zephyr”, “Mother Microsorium” si “The Shade”. A iesit pe locul 775 la IAPLC si nu a castigat nici un loc in AGA.

 

 

 
De ce fac aquascaping?
Aquascaping-ul este combinatia finala intre arta vie, design si tehnologie, infint de complexa si care nu inceteaza sa starneasca mereu curiozitati noi, care mentin viu interesul celui care-l practica.” George Farmer

 

Exercitiul inseamna perfectionare
In cele din urma, vor exista intotdeauna informatii conflictuale referitoare la cea mai buna metoda de a creste plante, dar, in opinia mea, nu exista o cale specifica, corecta sau gresita. Alege o metoda sau o combinatie de metode care functioneaza pentru tine, experimenteaza si invata din greselile tale. Practica o perfectioneaza”


 

Primul Aquascape
Primul aquascape al lui George a fost rezultatul tuturor cunostintelor acumulate in domeniul cresterii plantelor in primul an de la descoperirea pasiunii sale pentru acvaristica.
Nu au existat influente ale stilului Amano la acea vreme, cum de altfel nu apucase sa vada niciuna din lucrarile lui sau alte aquascape-uri influentate de acest stil. Nu avusese nici legaturi sau interactiuni cu stilul olandez la acea data insa a continuat sa adauge noi specii de plante pe ici, pe colo, le-a legat si le-a tuns dupa necesitatile sale stilistice. Rezultatul final a fost unul multumitor pentru acea vreme si il puteti vedea in imaginea de mai jos.

 Si-a upgradat sistemul de iluminare livrat cu acvariul, de la 2 x T8 fluorescent la 4 x T8 cu reflector si a adaugat un sistem de injectie de CO2 cu drojdie de bere. Dozarea fertilizantilor a facut-o prin intermediul unui sistem Dennerle ce nu continea nici o sursa de NP. Astfel, durata de viata a layout-ului a fost limitata, algele au devenit o problema datorita deficientelor de nutrienti si a nivelului instabil de CO2.
Acvariul avea si un incalzitor de substrat, care in opinia lui George, nu este ceva necesar, in ciuda succesului lor. De aceea, incepand cu acel moment nu a mai folosit la nici unul din aquascape-urile sale, un astfel de incalzitor.

 

Cresterea plantelor in sine a fost destul de buna insa speciile folosite au fost “usoare”. Datorita proportiei mari de plante stem, George a deprins tehnica elagarii (taierii) si a invatat despre diferitele rate de crestere ale plantelor. Nu a existat un decor solid (pietre, lemne, etc) ca si in majoritatea layout-urilor olandeze insa decizia de a nu folosi astfel de materiale a fost luata ca urmare a lipsei de decoruri decente din Marea Britanie, la acea vreme.
Dupa acest prim aquascape, George a descoperit virtutile CO2-ului presurizat si a dozarii cu NPK, prin intermediul Indexului Estimativ. Acesti doi factori, in paralel cu descoperirea muncii lui Amano, au fost decisive pentru progresul sau in acest hobby.

 

Un aquascape necesita timp
Cel mai rapid aquascape al lui George a fost “Harlequins’ Haven”. De la inceput si pana la sfarsit, a durat aproximativ 5 sapt. Aceasta datorita plantarii “la greu” a layout-ului, in combinatie cu unele specii cu crestere rapida de Vallisneria. Nu fost pastrat prea mult timp datorita unei scurgeri ce a aparut in corpul bazinului. In afara de acest “inconvenient” nu au existat alte probleme cu acest layout.

Cel mai durabil aquascape al lui George a fost “The Shade” care a evoluat aprox. 18 luni. A avut un sistem cu iluminare redusa (2 x T8) si specii cu crestere lenta – Cryptocoryne, Anubias si ferigi. Aquascape-ul nu a avut nici un fel de probleme pana cand, intr-o vacanta, sistemul CO2 s-a oprit, Cryptocorynele s-au “topit” si algele au explodat.

 Parteneri/Sponsori:

Loc pentru sponsori

Autentificare


Newsletter

*  Adresa de email:
*  Formatul preferat:
*  Codul de securitate:
 

Iwagumi - James Starr

Un layout Iwagumi reflecta traditia, cultura si spiritualitatea ce au fost cultivate de-a lungul istoriei desi este modelat dupa peisaje naturale. 


Ingrijirea unui acvariu

Pe langa partea stricta de design, aquascapingul de apa dulce solicita metode specifice pentru mentinerea unor plante acvatice sanatoase.


Aquascaping

Nu toti suntem “artisti inascuti” asa ca, uneori, poate fi dificil sa creezi un design inovativ. .


Clasificarea acvariilor

De la iazurile exterioare si pana la bolurile din antichitate, acvariile moderne au evoluat intr-o larga varietate de sisteme specializate.