pesti marini | nevertebrate | corali | pesti| plante de acvariu | acvariu | acvarii | pesti de acvariu | pesti acvariu | accesorii acvariu | aquascaping | decor acvariu | acvaristica

Acvaristica


Fundamente in aquascaping

Prima lectie fundamentala ce trebuie invatata inainte de a trasa macar si/sau de a implementa un aquascape de succes, este aceea de a invata sa cresti plantele eficient.

Nici un layout nu va fi unul de succes, daca va contine plante pe moarte sau este infestat cu alge. Odata stapanita cresterea plantelor, prin folosirea adecvata a nutrientilor, a CO2-ului si a iluminarii sau prin folosirea metodelor “low-tech”, apare libertatea de a te putea concentra asupra partii creative a aquascape-ului si a design-ului.

O buna practica si un studiu sustinut iti poate aduce, intr-o perioada relativ scurta de timp (aprox 12 luni), suficienta experienta in cresterea plantelor acvatice, fara a avea grija algelor.

 O lumina suficienta, CO2 si alti nutrienti, inclusiv NPK, cu suficiente schimbari de apa si un flux al apei corespunzator, sunt regulile de baza pentru un succes garantat al acvariului plantat.

 

Majoritatea amenajarilor de succes ar trebui sa aiba un sistem de filtrare cu o capacitate de recirculare a apei de macar 10 ori volumul apei din bazin, idealul fiind totusi de 20 de ori. De exemplu, in cazul unui acvariu de 100 L, se scad aprox 20 L (volumul substratului, a decorurilor si a echipamentelor si partea ramasa neumpluta a bazinului) iar pentru cei 80 L utili ramasi, filtrul ce urmeaza sa fie folosit ar trebui sa aiba o capacitate de recirculare de 800 - 1600L/ora. Pentru inceput, un 800L/h este suficient.

 

Alegerea plantelor, in conformitate cu marimea si layout-ul acvariului este, de asemenea un element vital. Unele plante necesita conditii mari de iluminare si nutrienti, precum si nivele chimice diferite ale parametrilor apei, asa ca, cel mai bine, este sa se efectueze macar un studiu sumar inainte de a porni la drum.

Daca aveti deja bazinul si doriti sa-l reamenajati, atunci, cel mai indicat este sa experimentati ce conditii se potrivesc cel mai bine acvariului dvs.

Puteti avea succes cu majoritatea plantelor chiar si in conditii de apa dura. Cheia pentru asta o constituie iluminarea si nutrientii.

 

Rabdarea este si ea o conditie esentiala intrucat, unele plante au nevoie de o perioada destul de lunga de adaptare la noul mediu, pana incep sa creasca si sa se dezvolte.

Singurul element pe care nu-l puteti invata decat prin experimentare practica il constituie cresterea plantelor laolalta, avand diferite marimi si rate de dezvoltare si cum afecteaza acest lucru estetica aquascape-ului.

Tehnicile de elagare (de tundere) devin o prioritate in anticiparea evolutiei unui layout. Se recomanda, desi tentatia inversa este mare, folosirea a cat mai putine plante de tip stem (cu potential mare de ramificare) sau deloc. In acest fel, rezultatul aquascape-ului devine previzibil inca de la inceput, cu mult mai putina munca de intretinere si mult mai putine resurse. Plantele de tip stem, desi folosite in majoritatea layout-urilor de succes din competitiile de aquascaping, sunt devoratoare de resurse de tot felul: de timp, de intretinere, de nutrienti, de lumina (aprox 4W/litru de apa comparativ cu majoritatea plantelor ce necesita 0,5-1 watt/litru), etc. astfel ca nu sunt recomandate, mai ales daca sunteti la inceput.

 


Inspiratia este un element esential in aquascaping. Pentru incepatorii care se descurca cu cresterea plantelor este recomandata, in prima faza, copierea unui layout pe gustul lor, mai ales pentru ca alegerea plantelor si a compozitiei este mai usoara.

Pe parcursul procesului vor invata cum cresc plantele folosite in layout-ul lor si vor capata suficienta incredere sa adapteze layout-ul si sa schimbe plantele dupa propria imaginatie. Intreaga experienta va fi benefica iar dupa ceva timp, apare capabilitatea de a aduce in peisaj creatii inovatoare, fara a mai fi nevoie sa copieze layout-uri sau elemente din ele.

Nu toti suntem “artisti naturali” asa ca, uneori, poate fi dificil sa creezi un design inovativ. Insa, ca orice alt lucru in viata, va deveni mai usor prin practica, iar peisajele create vor deveni mai bune cu fiecare nou layout.

In ceea ce priveste materialele ornamentale, cand aveti in vedere un aquascape, importanta acestora cu greu poate fi ignorata. Selectarea si pozitionarea acestora constituie scheletul layout-ului. Pietrele si/sau lemnul folosit trebuie sa ofere “oasele” iar plantele sa ofere “carnea”. Desi exista posibilitatea, ca urmare a dezvoltarii plantelor din acvariu, ca materialele ornamentale sa nu mai fie vizibile in bazin, ele constituie totusi fundatia oricarui layout.

 

 

Poate deseori desconsiderate, pietrele, lemnul, etc. folosite in aquascaping trebuie sa aiba si ele o calitate ridicata pentru a putea constitui baza unui aquascape de calitate. Relativ recent, au inceput sa apara si la noi astfel de materiale, cu o calitate sporita astfel ca, si calitatea layout-urilor s-a imbunatit simtitor.

 
Parteneri/Sponsori:

Loc pentru sponsori

Autentificare


Newsletter

*  Adresa de email:
*  Formatul preferat:
*  Codul de securitate:
 

Iwagumi - James Starr

Un layout Iwagumi reflecta traditia, cultura si spiritualitatea ce au fost cultivate de-a lungul istoriei desi este modelat dupa peisaje naturale. 


Ingrijirea unui acvariu

Pe langa partea stricta de design, aquascapingul de apa dulce solicita metode specifice pentru mentinerea unor plante acvatice sanatoase.


Aquascaping

Nu toti suntem “artisti inascuti” asa ca, uneori, poate fi dificil sa creezi un design inovativ. .


Clasificarea acvariilor

De la iazurile exterioare si pana la bolurile din antichitate, acvariile moderne au evoluat intr-o larga varietate de sisteme specializate.